15.5 C
Sarajevo
Petak, 30 Septembra, 2022

Srbija naručila oružje za čak 1,3 milijarde dolara

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Srbija je pošle godine ugovorila nabavke naoružanja i vojne opreme u vrijednost od jedne milijarde i 318 miliona dolara, što predstavlja iznos veći od ukupne vrijednost svih nabavki od kraja 2016. godine, kada je pokrenut proces modernizacije Vojske Srbije (VS).

Kako navodi portal Balkanska sigurnosna mreža, iznos ugovorenih nabavki naveden je u izvještaju o poslovanju javnog preduzeća Jugoimport-SDPR za prošlu godinu. Navedeno je da se radi o 287 pojedinačnih ugovora potpisanih sa 31 zemljom.

„Podaci nisu precizirani kada se radi o dijelu iznosa tih ugovora namjenski za VS, ali relevantni su za procjenu jer je Jugoimport-SDPR zadužen za sve nabavke strategijski važnih sredstava vojne namjene i u toj listi je praktično svo naoružanje i vojna oprema“, navodi se u tekstu.

Portal dodaje da su neki od ugovora potpisani za potrebe domaće proizvodnje u fabrici Borbeni složeni sistemi i ostalima koje su u 100 procentnom vlasništvu Jugoimpor-SDPR. Indirektno, to su takođe nabavke za VS jer, na primer, borbena vozila Lazar 3 i Miloš koja su u serijskoj proizvodnji za domaće potrebe pokreće američki motor i imaju francusko nezavisno oslanjanje.

„Dramatičan rast nabavki naoružanja podrazumijeva nove velike ugovore. Bitan partner bila je Rusija od koje su naručena četiri borbena helikoptera Mi-35M, tri transportna Mi-17V-5, dve baterije sistema protuvazdušne odbrane Pancir-S1M, sistemi za protuelektronska dejstva i borbu protiv dronova i tako dalje“, dodaje se.

U tekstu se podsjeća da je praksa u velikim poslovima da se deo novca daje kao avans, ali nije javni podatak koliko je plaćeno Rusiji za naoružanje koje se sada ne može dobiti zbog međunarodnih sankcija i blokade ruske privrede.

„Svakako, radi se o velikim previdu i nesmotrenosti da se ugovara nabavka tehnike sa zemljom koja se pripremala za rat i podrazumijevamo da je obavještajni rad Srbije osigurao pravovremene i tačne informacije o prilikama na istoku“, navodi portal.

Podsjeća se i da je zvanično najavljeno da će biti nabavljeni radari iz Francuske GM400, GM200 i GM60 za sistem vazdušnog osmatranja i javljanja i za jedinice protuvazdušne odbrane.

„Od Erbasa je naručeno deset višenamjenskih H145M za VS, kao dodatak za ranije nabavljenih pet komada na osnovu ugovora iz decembra 2016. s kojim je počeo ciklus modernizacije. Unutar zemlje Ministarstvo odbrane, Ministarstvo financija i Jugoimport-SDPR ugovorili su nabavke naoružanja domaće proizvodnje sa velikim udjelom uvoznih agregata i uređaja“, dodaje se.

- Advertisement -spot_imgspot_img
NEMOJTE PROPUSTITI
- Advertisement -spot_img
Možda vas zanima
- Advertisement -spot_img