18.8 C
Sarajevo
Utorak, 27 Septembra, 2022

Ekskluzivno / Čović želi premjestiti ambasadu BiH u Jerusalem, Zagreb se ogradio: “To je njegova privatna igra”

Hrvatska je članica Europske unije, a stajalište EU je da neće priznati Jeruzalem kao glavni grad Izraela ako se oko toga ne dogovore Izraelci i Palestinci

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Republika Hrvatska nema ništa s neslužbenom inicijativom Hrvatskog narodnog sabora (HNS BiH) iz Mostara za premještanje Ambasade Bosne i Hercegovine u Jeruzalem.

Hrvatska je članica Europske unije, a stajalište EU je da neće priznati Jeruzalem kao glavni grad Izraela ako se oko toga ne dogovore Izraelci i Palestinci. Ukratko, čini se da je ovo neka privatna igra Dragana Čovića, s kojom mi nemamo ništa, komentarisao je visoki diplomatski izvor najnoviju političku aferu koja trese Bosnu i Hercegovinu, a dolazi iz HNS-a BiH koji se predstavlja kao “krovna hrvatska institucija u BiH”. Budući da nitko iz HNS-a nije demantirao ovu informaciju, očito nije netočna.

Jako mali broj zemalja priznaje Jeruzalem kao glavni grad Izraela. To je 2018. napravio SAD u mandatu Donalda Trumpa, Češka, Kosovo, no stav Hrvatske, ali i Europske unije, koji su više puta ponovile glasi da neće priznati nikakve promjene granica iz 1967. osim ako se ne dogovore Izraelci i Palestinci. Identičan je stav Hrvatske, a ministar vanjskih poslova Gordan Grlić-Radman je prije nekoliko godina kritizirao Srbiju i Kosovo kada su, pod Trumpovim pritiskom, odlučili svoje ambasade prebaciti u Jeruzalem.

- Advertisement -spot_imgspot_img
NEMOJTE PROPUSTITI
- Advertisement -spot_img
Možda vas zanima
- Advertisement -spot_img