11.6 C
Sarajevo
Utorak, 27 Septembra, 2022

Stoltenberg upozorio Vučića: Povećat ćemo svoje prisustvo na Kosovu ako bude potrebe

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

NATO će povećati svoje mirovne snage na Kosovu ako dođe do eskalacije tenzija sa susjednom Srbijom, izjavio je u srijedu šef alijanse uoči pregovora Beograda i Prištine uz posredovanje EU.

“Sada imamo značajnu misiju, vojno prisustvo na Kosovu od blizu 4.000 vojnika“, rekao je Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare nakon razgovora s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Bruxellesu, koji je stajao uz njega dok je ovo govorio.

“Ako bude potrebno, premjestit ćemo snage, rasporediti ih tamo gdje je potrebno i povećati naše prisustvo. Već smo pojačali prisustvo na sjeveru. Spremni smo učiniti više.”

Tenzije između Srbije i Kosova rasplamsale su se ovog mjeseca kada je Priština rekla da će obvezati Srbe koji žive na sjeveru, koje podržava Beograd i ne priznaju kosovske institucije, da počnu koristiti registracijske pločice izdate u Prištini.

Situacija se smirila nakon što je kosovski premijer Albin Kurti, pod pritiskom SAD-a i Europske unije, pristao odgoditi pravilo o registracijskim pločicama do 1. rujna, a mirovne snage NATO-a nadgledaju uklanjanje barikada koje su postavili Srbi.

Međutim, Vučić je na konferenciji za novinare u NATO-u rekao da će razgovori s Kurtijem u četvrtak, koje će omogućiti EU, biti teški jer se dvije strane ne slažu u gotovo ničemu.

- Advertisement -spot_imgspot_img
NEMOJTE PROPUSTITI
- Advertisement -spot_img
Možda vas zanima
- Advertisement -spot_img