18.8 C
Sarajevo
Utorak, 27 Septembra, 2022

Predsjedavajući Džaferović se obratio na Krimskoj platformi: Uprkos pritiscima, BiH i dalje podržava suverenitet Ukrajine

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović obratio se na samitu Krimske platforme u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine.

Istakao je kako se vanjska politka Bosne i Hercegovine prema međunarodnim partnerima, to uključuje i prijateljsku Ukrajinu, zasniva se na otvorenosti i ravnopravnosti, uzajamnom poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta, principu miroljubive saradnje, poštovanju međunarodnog prava i uvažavanju obostranih interesa, što je izričito navedeno u strategiji vanjske politike BiH, koja je u potpunosti u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija.

– Predsjedništvo BiH je 6. marta 2014. godine usvojilo posebnu izjavu o situaciji u Ukrajini. Tom izjavom, Predsjedništvo je izrazilo očekivanja da će do rješenja novonastale krize doći mirnim i demokratskim sredstvima, dijalogom i političkim pregovorima između svih relevantnih strana, uz konstruktivnu podršku cijele međunarodne zajednice na opšteprihvaćenim principima međunarodnog prava. Tom prilikom, Predsjedništvo BiH također je izrazilo punu podršku naporima s ciljem prevazilaženja trenutne situacije i održavanja mira i potrebne sigurnosti, te pozvalo sve strane u sporu da se suzdrže od upotrebe sile i žurno otpočnu politički dijalog za rješenje novonastale situacije u interesu mira, regionalne i globalne stabilnosti. To je bilo 6. marta 2014. godine kao stav Predsjedništva BiH, podsjetio je.

Dodaje, godinu dana nakon podržavanja nelegalno ili nelegitimnog referenduma i posljedične nezakonite aneksije Krima i Sevastopolja od strane Ruske Federacije, 16. marta 2015. godine, BiH se pridružila deklaraciji visokog predstavnika u ime Evropske unije o Krimu, kojom je potvrđena čvrsta opredjeljenost za suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

– Istom deklaracijom, nastavljeno je sa osudom tog čina kršenja međunarodnog prava, te je istaknuto da je ilegalna aneksija Krima i Sevastopolja direktan izazov međunarodnoj sigurnosti sa ozbiljnim implikacijama na međunarodni pravni poredak koji štiti jedinstvo i suverenitet svih država. Također, istaknuta je posvećenost potpunoj provedbi politike nepriznavanja, uključujući i restriktivne mjere. Ponovo je potvrđena duboka zabrinutost zbog kontinuiranog vojnog jačanja i pogoršanja stanja ljudskih prava na području Krima, uključujući i uskraćivanje slobode govora i progon pripadnika manjina. Ponovljen je poziv da se međunarodnim akterima u oblasti ljudskih prava omogući potpun, slobodan i neograničen pristup cijeloj teritoriji Ukrajine, uključujući Krim i Sevastopolj, naveo je Džaferović, te dodao:

Nakon invazije Ruske Federacije na Ukrajinu, 24. februara 2022. godine, Bosna i Hercegovina se slijedom prethodno navedenog, pridružila brojnim međunarodnim dokumentima kao što su: Rezolucija Generalne skupštine UN-a “Agresija na Ukrajinu”, Odluka Vijeća Evrope o suspenziji predstavništva Ruske Federacije u Vijeću, Deklaracija visokog predstavnika u ime EU o invaziji Oružanih snaga Ruske Federacije na Ukrajinu i nizu pratećih deklaracija kao i nizu odluka drugih međunarodnih institucija i organizacija. Prethodno izneseno su stavovi Bosne i Hercegovine doneseni slijedom odluka institucija, te međunarodnih obaveza, uključujući Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Bosne i Hercegovine sa Evropskom unijom i druge akte. Poštovane dame i gospodo, na kraju, uprkos vanjskim i unutrašnjim pritiscima, kao predsjedavajući Predsjedništva BiH mogu reći da nisu promijenjeni navedeni zvanični stavovi države Bosne i Hercegovine o podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine i o osudi postupaka kojima se povrijeđuje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, zaključio je.

- Advertisement -spot_imgspot_img
NEMOJTE PROPUSTITI
- Advertisement -spot_img
Možda vas zanima
- Advertisement -spot_img