18.8 C
Sarajevo
Utorak, 27 Septembra, 2022

Dom naroda sutra o ukidanju akciza na gorivo, UIO nespreman, sve bi važilo do kraja godine

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Iz Uprave za indirektno oporezivanje tvrde da je provođenje izmjena zakona nemoguće bez donošenja pravilnika kojim bi, između ostalog, bilo precizno definisano koji su sve artikli oporezivi nižom stopom, kao i oni po višoj.

U Sarajevu se sutra održava sjednica Doma naroda PSBiH na kojoj ćemo definitivno saznati hoće li građani Bosne i Hercegovine uskoro gorivo plaćati jeftinije, tačnije ima li političke volje na Domu naroda državnog parlamenta za ukidanje akciza na gorivo.

Komisija za finansije i budžet prihvatilo je izmjene Zakona o akcizama na gorivo, a Zajednička komisija za usuglašavenje izmjene Zakona o PDV-u.

Tako će se glasati za ukidanje akciza prema SDP-ovu tekstu iz marta, čime bi gorivo do daljnjeg pojeftinilo za 40 feninga po litru, a razmatrat će i SDS-ov prijedlog o ukidanju PDV na osnovne životne namirnice, a da za luksuznu robu umjesto sadašnjih 17 bude povećan na 22%.

No, s obzirom na to da su zakoni dugo u paralemntarnoj proceduri, paradoks je što bi izmjenjena stopa o PDV-u važila samo do kraja ove godine.

Ali, iz Uprave za indirektno oporezivanje tvrde da je provođenje izmjena zakona nemoguće bez donošenja pravilnika kojim bi, između ostalog, bilo precizno definisano koji su sve artikli oporezivi nižom stopom, kao i oni po višoj. Nepostojanje te odredbe, pojašnjava Ratko Kovačević, glasnogovrnik UIO, dovelo bi do situacije da obveznici indirektnih poreza imaju nejasnoća i nejednako postupanje, te da im i UIO, kao organ koji je nadležan za provođenje propisa ne bi mogla dati jednoobrazan odgovor do momenta objave pravilnika.

– Samo donošenje pravilnika, kao i bilo kojeg drugog propisa koji sačinjava UIO podliježe obavezi izrade i provođenja procedure u skladu sa Jedinstvenim pravilima za izradu pravnih propisa u institucijama Bosne i Hercegovine, a što, između ostalog, podrazumijeva pribavljanje saglasnosti Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje, mišljenja Direkcije za evropske integracije i proces javnih konsultacija koji mora da traje najmanje 15 dana – istakao je Kovačević.

- Advertisement -spot_imgspot_img
NEMOJTE PROPUSTITI
- Advertisement -spot_img
Možda vas zanima
- Advertisement -spot_img