fbpx
Petak, 21 Januara, 2022
NaslovnicaOstaloTurska: Uhapšeno 28 osoba povezanih s terorističkom organizacijom FETO, nalog za hapšenje...

Turska: Uhapšeno 28 osoba povezanih s terorističkom organizacijom FETO, nalog za hapšenje 78

U Turskoj je uhapšeno najmanje 28 ljudi nakon što su izdati nalozi za hapšenje 31 osumnjičene osobe zbog povezanosti sa terorističkom organizacijom FETO.

Akcije su istovremeno izvedene u nekoliko turskih gradova među kojima je i Istanbul.

Biro za terorizam i organizirani kriminal državnog tužilaštva Istanbula izdao je nalog za hapšenje 31 studenta koji su bili povezani sa FETO-om dok su bili studenti Policijske akademije.

Prilikom pretresa na adresama oduzet je veći broj dokumenata i digitalnog materijala.

Saopćeno je da se nastavlja postupak protiv uhapšenih osoba, te da se radi na hapšenju trojice odbjeglih osumnjičenih.

U istrazi o “strukturi privatnih službi”, glavno tužilaštvo u Ankari izdalo je naloge za pritvor 78 osumnjičenih osoba nakon istrage sprovedene u 38 područja sa sjedištem u Ankari.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turske montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušale procesuirati brojne visoke zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj državi u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj ubijena je 251, a ranjene su 2.734 osobe.

Izvor: www.aa.com.tr

PREPORUČUJEMO
- Reklama-

Najčitanije