fbpx
Petak, 21 Januara, 2022
NaslovnicaZdrav životSačuvajte zdravlje mozga pomoću ovih namirnica

Sačuvajte zdravlje mozga pomoću ovih namirnica

Pravilan izbor namirnica može znatno da poboljša zdravlje vašeg mozga, zato pametno birajte. Ova hrana sprečava propadanje moždanih ćelija, ali i poboljšava pamćenje.

Skuša – Omega-3 masne kiseline daju fluidnost ćelijskim membranama, što poboljšava komunikaciju između ćelija. Skuša je puna omega-3 masnih kiselina i ako je jedete nekoliko puta sedmično, možete da povećate sposobnost učenja, poboljšate raspoloženje i pamćenje.

Kivi – Samo jedan kivi sadrži više vitamina C nego što se dnevno preporučuje, a ujedno štiti mozak od slobodnih radikala, koji mogu da smanje njegovu funkciju, uspore memoriju i sposobnost rješavanja problema. Birajte mekani kivi koji možete da jedete s kašičicom.

Bademi – Fenilalalin u bademima ima sposobnost da pređe granicu između krvi i mozga, u kojem stimulišu neurotransmitere dopamin, adrenalin noraadrenalin, koji podižu raspoloženje. Bademi su bogati riboflavinom (B2) koji pojačava memoriju.

Suhe kajsije – Istraživanja u Americi su pokazala da visoke količine željeza povećavaju nervnu aktivnost u lijevoj hemisferi mozga. Pojedite zato dnevno nekoliko suhih kajsija, jer njihov vitamin C pojačava apsorpciju željeza. Pritom, utjecaj suhih kajsija na varenje će biti eksplozivan.

Ključan je holin

Holin, koji se nalazi u jajima, održava fleksibilnost i integritet membrana ćelija mozga, bez čega nutrijenti koji se baziraju na mastima, kao i otpadni produkti metabolizma, ne bi mogli da prolaze kroz ćelijske zidove. Holin je ključna komponenta aceltiholina koji prenosi poruke između nerava i mišića. Jaja su pravi poklon paket za vaš mozak.

Prema rezultatima jedne američke studije koja se bavila temom starenja, pokazalo se da je hrana bogata folatima dobra za mozak i smanjuje rizik od dobivanja Alzheimerove bolesti. Teleća džigerica sadrži posebno velike koncentracije folata. Najbolja je jednostavno propržena s lukom, naravno uz dobro vino.

Izvor: www.face.ba

PREPORUČUJEMO
- Reklama-

Najčitanije