fbpx
Srijeda, 1 Decembra, 2021
NaslovnicaGlobalne vijestiRusija obustavlja misiju pri NATO-u

Rusija obustavlja misiju pri NATO-u

Rusija obustavlja misiju pri NATO-u nakon odluke Alijanse da otkaže akreditaciju za osam članova njenog osoblja, izjavio je u ponedjeljak ruski ministar vanjskih poslova Sergey Lavrov.

“Praktično, kao rezultat namjernih koraka NATO-a, nedostaju nam odgovarajući uslovi za elementarne diplomatske aktivnosti, a kao odgovor na NATO-ove postupke, obustavljamo rad naše stalne misije pri NATO-u, uključujući i rad glavnog vojnog predstavnika”, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare u Moskvi.

Rad misije NATO-a u Rusiji bit će također obustavljen od 1. novembra, kazao je Lavrov.

“Obustavljamo aktivnosti vojne misije NATO-a u Moskvi. Akreditacija njihovih zaposlenika se ukida od 1. novembra ove godine”, rekao je on.

Nakon izjave Lavrova, Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je saopćenje u kojem se navodi da je ruski ambasador u Belgiji ovlašten za održavanje hitnih kontakata sa sjedištem NATO-a.

NATO može izabrati jednog od ambasadora svojih zemalja članica u Moskvi za obavljanje sličnih dužnosti, navodi se.

NATO je 6. oktobra zatvorio dva upražnjena mjesta i otkazao akreditaciju osmorici članova ruske misije, tvrdeći da se radi o “neprijavljenim oficirima ruske obavještajne službe”.

Zvaničnik NATO-a izjavio je da je Alijansa smanjila broj pozicija koje Rusija može akreditovati s 20 na deset, istovremeno iskazujući “otvorenost za smislen dijalog”.

Izvor: www.aa.com.tr

PREPORUČUJEMO
- Reklama-

Najčitanije