fbpx
Petak, 21 Januara, 2022
NaslovnicaOstaloJednostavno rješenje za zaštitu biljaka od mraza

Jednostavno rješenje za zaštitu biljaka od mraza

Dovoljno je nekoliko dana jakog naleta hladnog vjetra i niskih temperatura da se potpuno uništi nadzemni i podzemni dio biljke, što se često događa na područjima s kontinentalnom klimom.

Za razliku od biljaka koje rastu u vrtu, one u saksijama su puno osjetljivije na temperaturne promjene jer je količina zemlje u kojoj biljke rastu ograničena pa mraz jače šteti korijenu.

Da bi biljke u saksijama ostale zdrave i vitalne do proljeća, potrebno ih je tijekom zime dobro zaštititi od mraza. To se odnosi na gotovo sve vrste, a posebno na mediteranske kao što su oleanderi, bungevile, agrumi ili pak ruže stablašice koje smo posadili u samu jesen kao i masline koje želimo akomodirati na našu klimu.

Mlade su biljke osjetljivije i lakše nastradaju, a oštećenja od mraza mogu se uočiti kao žuto-bijele mrlje na mladom lišću koje na kraju otpada. Pad temperature ispod nule u rano proljeće ili kasnu jesen normalna je godišnja pojava i postoji više načina kako zaštititi biljke koje se uzgajaju u saksijama.

Agril folija na najjednostavniji i najuspješniji način štiti biljke od mraza, niskih temperatura i insekata. Najveća prednost je propusnost za vodu, što je u prvom redu važno jer mokra tkanina može ošteti list i dovesti do truljenja. Osim toga, agril folija propušta svijetlost, tako da se prekrivena biljka može dalje normalno razvijati.

Agril foliju  na biljku treba postaviti pažljivo kako ne bi došlo do oštećenja grana i listova i potom dobro učvrstiti da ne popusti pod naletima vjetra. Ukoliko se zaštićuju biljke koje rastu u vrtu, agril folija se učvršćuje namjenskim klinovima. Kod zaštićivanja stabla, folija se lagano omota oko cijele krošnje i na kraju priveže s vezivima oko samog stabla.

(Objektiv) R.A.

PREPORUČUJEMO
- Reklama-

Najčitanije