fbpx
Petak, 21 Januara, 2022
NaslovnicaGlobalne vijestiAustralija prijavila još jedan slučaj omikron varijante koronavirusa

Australija prijavila još jedan slučaj omikron varijante koronavirusa

Australija je u ponedjeljak prijavila još jedan slučaj omikron varijante koronavirusa, čime je broj potvrđenih slučajeva povećan na tri, objavili su lokalni mediji.

Novi slučaj potvrđen je kod putnika koji je prošle sedmice stigao u grad Darwin iz Johannesburga.

“Danas mogu potvrditi da je genomsko sekvenciranje pokazalo da čovjek ima omikron varijantu COVID-19”, kazala je ministrica zdravstva Natasha Fyles.

Australija je u nedjelju prijavila prva dva slučaja nove varijante iz Sydneyja.

Vlada je zabranila dolazak iz nekoliko afričkih zemalja, uključujući Južnoafričku Republiku, Namibiju, Zimbabve, Bocvanu, Lesoto, Esvatini, Sejšele, Malavi i Mozambik, za dvije sedmice.

Nakon otkrivanja novih varijanti slučajeva u zemlji, premijer Scott Morrison pozvao je na hitan sastanak Komiteta za nacionalnu sigurnost kako bi se razmotrila trenutna situacija.

“Ne zaboravimo da nismo u situaciji u kojoj smo bili u prvoj polovini 2020. godine. Imamo 86,7 posto vakcinisanog stanovništva”, rekao je Morrison za “Seven News”.

Kako je kazao, ovo nije prva nova varijanta.

Australija je jedna od nekoliko zemalja koje su zatvorile svoje granice za one koji dolaze iz više od pola južnoafričkih zemalja zbog straha od nove varijante.

Ove sedmice, južnoafrički naučnici objavili su da su otkrili varijantu omikron, koja ima nekoliko mutacija koje mogu nositi rizik od ponovne infekcije.

Nova varijanta je prvi put prijavljena WHO-u iz Južnoafričke Republike u srijedu, a otkrivena je i u Bocvani, Hong Kongu i Belgiji.

Izvor: www.aa.com.tr

PREPORUČUJEMO
- Reklama-

Najčitanije