fbpx
Petak, 21 Januara, 2022
NaslovnicaPolitikaAmerička ambasada u BiH: SAD spremne koristiti sankcije protiv onih koji podrivaju...

Američka ambasada u BiH: SAD spremne koristiti sankcije protiv onih koji podrivaju Dejton

Ambasada Sjedinjenih Država u BiH oglasila se nakon što je Narodna skupština Republike Srpske danas usvojila Prijedlog zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i poručila da su Sjedinjene Države spremne koristiti sve raspoložive sankcije protiv onih koji podrivaju Dejtonski mirovni sporazum.

“Sjedinjene Države spremne su da koriste sve raspoložive sankcije protiv onih koji podrivaju ili omogućavaju podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali one nisu zamjena za odgovornost svih lidera u BiH da odbace destabilizujuće djelovanje i da, umjesto toga, kroz institucije BiH rade na unapređenju funkcionalnosti”, navodi se u pisanoj izjavi Ambasade Sjedinjenih Država za Radio Slobodna Evropa (RSE) nakon što je NSRS danas usvojila Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske.

Iz Ambasade Sjedinjenih Država ističu da “ne postoji ustavni put kojim bi se jedan entitet jednostrano povukao iz državnih institucija”.

“Takve radnje bile bi neustavne i antidejtonske. Dalji razvoj na temeljima mira iz Dejtonskog mirovnog sporazuma najbolja je garancija sigurnosti i put ka prosperitetu za sve u oba entiteta i u Brčko Distriktu”, saopćeno je iz  Ambasade Sjedinjenih Država.

U Ambasadi također navode da “pokušaji da se pažnja građana odvuče od problema korupcije koja ih sputava, te zanemarivanje provedbe reformi neophodnih za kreiranje boljih ekonomskih prilika i zdravstvenih ishoda za sve predstavljaju neodgovorno liderstvo”.

“Nastavit ćemo podržavati političke lidere i sve građane koji se uzdižu iznad retorike podjela i rade na izgradnji povjerenja i stvaranju sigurnije i prosperitetnije zemlje za sve”, ističe se u saopćenju Ambasade Sjedinjenih Država i dodaje kako prijedlozi kojima se unazađuju mir i napredak postignuti u posljednjih 26 godina vode samo u izolaciju i ekonomsku propast.

Izvor: www.bhrt.ba

PREPORUČUJEMO
- Reklama-

Najčitanije